Van jongs af aan voelde ik me niet per se mooi met mijn eigen haar. Er werd me vaak verteld hoe onhandelbaar het was. Om die reden mocht ik mijn haar bijvoorbeeld nooit los dragen. Te dik, te veel klitten en niemand die zin heeft in een jankend kind tijdens het uitkammen.
Op de middelbare school werd daarom mijn haar gerelaxt. Die geur, de pijn, de brandwonden op je hoofd, slapen met krulspelden… Voor velen vast herkenbaar. Maar hey, dit was makkelijker, toch?
Ik werd echter geconfronteerd met het feit dat ik nog steeds niet kon doen wat ik wilde met mijn haar. Nat maken was ten strengste verboden, behalve wanneer je het moest wassen. En dat het niet per se langer werd, kon ook niemand veel schelen.
Tot ik besloot alles eraf te knippen en mijn haar te accepteren zoals het is. Mijn omgeving was not amused. Ik kreeg afkeurende blikken en er werd me gevraagd hoe ik er zo slordig bij kon lopen.

Na twee jaar bezweek ik onder de druk. Mijn volle afro veranderde in dunne, ‘lange’ slierten nadat de akelige relax weer op mijn hoofdhuid aan het branden was. Ik voldeed aan wat de maatschappij van mij verlangde, maar ik was niet degene waar ik voor stond.
Wie was niet gelukkig? IK!!
Ik knipte alles weer af en begon opnieuw. Dit keer met opgeheven hoofd. Want ik ben een trotse, uit Suriname afkomstige, vrouw. Ik zal mijn fijngekrulde haren met trots dragen, hetgeen wat mij gegeven is. Niemand zal daar waar ik voor sta, van mij afnemen!

Don’t be afraid to wear your crown. You’re a queen! You’re a king! Inside and out!

Wil je meer weten over de juiste verzorging van natural hair of protective styles, kom dan langs in de salon!

Love,

Merlyn