Een van mijn klanten in Barcelona was ooit een salon binnengestapt waar deze vraag als eerste en als enige werd gesteld. “Straight or blow dry?” Wait, what? Dat is het? Ze stond versteld. En ik ook toen ze het mij van de week vertelde tijdens mijn werkbezoek aan deze prachtige stad. In mijn hoofd stelde ik mezelf de vraag een paar keer achter elkaar. Wat zegt deze vraag eigenlijk? Het kan iets zeggen over de diensten van de salon waar je maar twee keuzes hebt, straighten of föhnen. Maar ik ben er zelf nooit geweest, dus zeker weten doe ik het niet. 
Maar het kan ook zo zijn dat er niet veel wordt nagedacht over een andere, meer gezonde verzorging en styling van het haar. En dat is wat ook mijn klanten in Barcelona konden bevestigen. In die stad is een grote black community waarbij de natural hair movement nog niet echt op gang is gekomen. Dat is jammer, want daardoor blijven veel vrouwen op de oude vertrouwde wijze het haar verzorgen en te stylen. Dit kan leiden tot onder andere haarverlies, edges die dunner worden, haar dat afbreekt of een geïrriteerde hoofdhuid. Bij elk bezoek krijg ik nieuwe mensen in mijn stoel met deze problemen. Vaak geven ze aan graag natural te willen gaan, maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Ik ben blij wanneer ik ze dan kan helpen door een behandeling en advies te geven zodat het haar gezond kan worden en de klant leert om van het natuurlijke haar te houden.

Zo was er een moeder met haar dochter met gemixt haar; Europees en black hair. Moeder wist overduidelijk niet wat ze met het haar van het kind aan moest. Zo had het haar enorm veel klitten, was het droog en had het nul elasticiteit. Tijdens de behandeling gaf ik de moeder ook een taak. Zo kon zij zien leren hoe zij zelf het haar kan verzorgen en stylen, zonder dat het kind pijn heeft. Het was een lange zit, zeker voor het meisje. Het ‘nieuwe’ haar voelde nog wat onwennig aan want dit was vergeleken met het kapsel waarmee ze binnenkwam een wereld van verschil. Maar na een paar minuten veranderde het en haar gezicht sprak boekdelen. Ze stond voor de spiegel met een brede glimlach op haar gezicht te springen en zag haar haren op en neer bewegen. Ze voelde hoe zacht haar haren waren geworden en noemde mij een pro. Wat een compliment! Toen ik dat zag was ik tevreden en dacht nog dat ze misschien wel de enige in haar omgeving is met dit type haar. Dat ze ook daarom nog moet wennen en vooral nog moet leren om van haar eigen prachtige haar te houden. Dat heeft tijd nodig, maar de volgende keer als ze bij mij in de stoel zit, ga ik haar en haar weer wat liefde geven. Net zolang tot zij (én haar moeder) dit zelf kan doen. 

Ik hou echt van mijn werk en wil zoveel mogelijk mensen #hairducation geven op dit gebied en zo de natural hair movement een extra boost te geven. Dit doe ik al o.a. door events als Nappy Hair, Happy Hair en Love is in the hair. Op 24 november is er een nieuwe editie en de kaartverkoop is gestart. Wil je er ook bij zijn, klik dan hier.

Love,

Jahél Tam
The Natural Hair Doctor