Hi everyone,

Vandaag zou ik graag jullie informeren over het belang van vocht voor je haar in plaats van vet. Bij ons in de salon spreek ik dagelijks personen die langskomen voor een haaranalyse en voornamelijk last hebben van droog haar, een schilferige hoofdhuid en/of ophoping van talg. Met betrekking tot die hair issues zou ik graag wat knowledge met jullie willen delen. De luchtvochtigheidsgraad in Europa en verzorgingsproducten spelen hierin namelijk een grote rol. Hoe dat zit, leg ik hieronder uit.

Het Europese klimaat

Bij steil haar en haar met een slag worden over het algemeen weinig tot geen producten gebruikt. Bij haar met een krul is het wel raadzaam. In dit deel wordt specifiek de verzorging van de krul en fijne krul bedoeld. In de volksmond wordt de fijne krul kroeshaar genoemd.
Vanwege de vaak negatieve lading wordt door ons het woord kroeshaar vermeden en vervangen door fijne krul.
Krullend en fijn gekruld haar houdt van vocht, niet van vet, met name als je niet in een tropisch of warm land verblijft. Beide haartypes hebben daarom ook vocht nodig. Zeker in landen met bijvoorbeeld een Europees klimaat, waar het niet vochtig genoeg is.
In warme of tropische landen staan de haarfollikels open en kunnen zo dagelijks vet/olie absorberen. Daarom werken in landen met een (sub)tropisch klimaat oliën zoals argan, amandel, tea tree, olijf, rozemarijn en lavendel wél. De hier genoemde oliën stollen niet en zijn lichter van gewicht. Kokosolie, castorolie en butters, die veel mensen met krullend en fijngekruld haar gebruiken, zijn daarentegen zwaar en stollen wel. De natuurlijke staat van kokosolie of sheabutter is een gestolde substantie. Het Europese klimaat waar de luchtvochtigheid lager is dan warme of tropische landen zullen ervoor zorgen dat deze vetten op je hoofd minimaal opgenomen zullen worden, waardoor een laag vet op je hoofdhuid blijft zitten.

Verzorgingsproducten

Wordt jouw haar vooral blootgesteld aan het klimaat in Europa, biedt het dan te allen tijde een voedende vocht in plaats van vet. Hydratatie is de oplossing voor gezonde krullen! Echter wanneer je denkt dat kraanwater voedende vocht is, kom je bedrogen uit. Kraanwater bevat namelijk kalk en andere chemicaliën. Tip: Gebruik gefilterd water of rozenwater en breng daarna de leave in conditioner aan.
Zelf werken wij dagelijks met Entwine Leave In en Aluminé Goji Berry Mist Spray. Je mag je krul 1x per maand een oliebehandeling geven maar de olie spoel je weer uit: Breng de olie aan laat het 30 min intrekken onder folie of kapje. Was het uit met de conditioner. Op deze manier krijgt het haar in vooral koude tijden een coating/sealing.
Bij chemisch behandeld haar is vocht ook belangrijk om haarbreuk en haaruitval te voorkomen. Door het haar chemisch te behandelen wordt de elasticiteit uit het haar gehaald, waardoor het makkelijker kan breken. Kies daarom voor een goede passende shampoo en conditioner zonder chemicaliën. Let hierbij vooral op dat het ingrediënten bevat zoals bijvoorbeeld argan-, amandel-, tea tree-, olijf- of baobabolie. Deze oliën houden vocht vast en brengen de elasticiteit in het haar terug. Als het haar chemisch behandeld is, is de maandelijkse oliebehandeling een must!

In mijn vorige blog had ik beloofd het met jullie over vitaminegebruik te hebben. Maar de vragen over deze blog liepen hoog op dus besloot ik deze topic te behandelen. Dus zoals beloofd, zal ik het in mijn volgende blog hebben over VITAMINASSS!

Love,

Jahél Tam
The Natural Hair Doctor