Wanneer wij tegenslagen krijgen, zijn wij geneigd om ons af te zonderen van de mensen om ons heen. Wat we ook geneigd zijn om te doen, is geen dingen te ondernemen die we leuk vinden wanneer wij ons down voelen. We saboteren onszelf om te voorkomen dat er ook maar een lachje vanaf komt.

Misery loves company (ellende houdt van gezelschap). Ik had hier vaak van gehoord, maar begreep niet wat hiermee bedoeld werd, plus ik nam ook niet de tijd om er wel achter te komen. Ik vertoonde ontwijkend gedrag. Niet willen weten wat het betekent, niet analyseren wat er speelt. Wanneer het te zwaar werd, ging ik op de automatische piloot.

Het gevolg was een hernia in mijn onderrug met uitval van beide benen. Ik heb drie maanden lang mijn zoontje -destijds drie maanden oud en zes weken te vroeg geboren- grotendeels kruipend verzorgd. Het herstel van mijn lichaam heeft ruim 1,5 jaar geduurd. Wat ik vaak hoorde tijdens en na mijn herstel van mijn hernia is ‘ooow, daar kom je niet meer vanaf. Het zal altijd een zwakke plek zijn.’ Ik ging er bijna in geloven. Gelukkig heb ik dit niet zo ervaren.

Nadat ik opnieuw signalen kreeg dat ik richting een tweede hernia dreigde te gaan, ben ik gaan analyseren hoe ik op dat moment in het leven stond. Ik was niet gelukkig. Het enige geluk dat ik had, was moeder zijn. Ik had een baan, werkte ruim veertien jaar voor een werkgever waarmee ik niet op één lijn zat. Ik heb gekozen om hulpverlener te worden om mensen te helpen. Dit kon ik steeds minder doen. Ik was moeder van twee zorgkinderen en zat in een gewelddadige relatie. Ik zag mezelf als een sterke vrouw, alleen zat ik gevangen. Ik had niet door dat er maar één persoon was die mij kon helpen om eruit te komen, en die persoon was ikzelf.

De eerste stap die ik zette, is uit de gewelddadige relatie te stappen. Kort hierna ben ik gestopt bij mijn werkgever. Ik heb geaccepteerd dat ik moeder ben van vier kinderen, waarvan mijn twee jongste meer uitdaging hebben (extra zorg) en ik ben fulltime ondernemer geworden. Ik heb mijn eigen onderneming BlessDja waar ik mij richt op:

* Life coaching
* Ambulante ondersteuning
* Spreken (over de gevolgen van huiselijk geweld)
* Lezingen(de appel valt niet ver van de boom)
* Presentaties (om bewustwording te creëren onder vrouwen)
* Afrobeats danslessen voor vrouwen vanaf 18 jaar

Ik doe nu waar ik gelukkig van word. Onthoud dat het negeren van je gevoelens (op de automatische piloot gaan) ervoor zorgt dat je stagneert in je ontwikkeling. Alles wat op ons pad komt, is bedoeld om ons iets te leren over onszelf.

Het is altijd de vraag wat doen wij met de lessen die wij krijgen in ons leven. Wanneer we de lessen blijven negeren, blijven deze terug komen omdat ze bedoeld zijn om ons simpel weg een andere route te geven.

Love,
Barbara Deekman
Blessdja