Dreads is de naam die men gebruikt om de haardracht te definiëren als symbool door de aanhangers van de Rastafari leefstijl. Zelf draag ik mijn haar in dreads en ben ik opgegroeid als rastafarian. Er wordt meestal gezegd dat het een geloof is maar het is een levenswijze. Als rastafarian staan naast haar en spiritualiteit ook voeding centraal. Zelfliefde en respect zijn ook belangrijke onderdelen. Om een voorbeeld over voeding te noemen: wij rastafarians eten geen vlees dit omdat het in tegenstrijd is met onze levensstijl. Het is dus daarom niet toegestaan om dood vlees te eten of in huis te hebben.  Veel groenten, fruit en vis is weer wel toegestaan en deze voedingsstoffen dragen ook bij aan de groei van het haar. Vis is niet toegestaan in alle stromingen die de Rasta’s kennen, maar in de Binghi, een tribe binnen de Rastafari leefwijze, wel.

HOE LANGER HET HAAR, HOE HOGER DE FREQUENTIE MET HET VELD
Wat spiritualiteit betreft is mij genoeg aangeleerd. Echter als je jong bent, begrijp je veel niet van je ouders en vindt je ze soms maar vreemd. De afgelopen 10 jaar ben ik me wat meer gaan openstellen voor dit onderwerp. Zo heb ik afgelopen jaar een reis naar Suriname gemaakt en heb ik mezelf verwend met een heerlijk kruidenbad. Daarnaast heb ik deelgenomen aan een Ayahuasca ceremonie, verschillende tarot readings gehad, maar ook chakra healings bij The Soul Food Company en womb healing sessies bij I’m Your Sis, concentratie-, meditatie- en hypnosesessies bij Marvin Foe Aman en het laatste wat ik gedaan heb, is een spirituele voetbehandeling bij Lety van Footprints By Lety. Al het bovengenoemde heeft mij geholpen bij waar ik vandaag de dag sta. Met een aantal van de bovengenoemde activiteiten hebben wij met The Natural Hair Doctor een samenwerking waardoor ik ook mijn journey kan delen met iedereen die daar interesse in heeft.

Wat betreft haar in het algemeen weet ik dat haar niet gewoon haar is of wat de meeste mensen zeggen “dood haar”. Je haar moet je zien als een antenne; hoe langer het haar, hoe hoger de frequentie met het veld. Haar is onderdeel van het zenuwstelsel. Door je haar te laten groeien kom je in contact met het magnetisch veld. Hierdoor vibreer je hoger met verschillende energieën oftewel mensen en ben je meer in contact met Moeder Aarde. Dit is wat ik tijdens mijn spirituele reis heb geleerd. Waarom zou je alles wat groeit en dus leeft, willen schaden of onjuist behandelen? Onwetendheid zou geen reden mogen zijn. Tegenwoordig is alles op het internet te vinden. Het is voor mij daarom ook de normaalste zaak in de avond voor de buis naar dingen te kijken waar ik wat aan heb of waar ik wat van kan leren. Iets waar ik wijzer van word.
Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat iedereen met kort haar minder contact heeft. Want iemand met kort haar kan juist wel spiritueel of meer in balans zijn dan iemand met lang haar. Het enige verschil met iemand met kort haar is dat die persoon een lagere frequentie qua energielevel uitstraalt. Uiteindelijk gaat het erom dat je het contact toelaat. Dat je zelf open gaat staan om meer te weten te komen wat de essentie van haar is. Op jonge leeftijd wilde ik erachter komen wat de “purpose” van haar is. En zo ben ik op het gebied van locs de kracht van haar gaan inzien. Nadat ik hiervoor al twee keer dreads heb gehad, weet ik nu dat ik nooit meer mijn locs losmaak en ze met trots zal blijven dragen.

DE KRACHT VAN HAAR
Vroeger droegen mensen veelal lang haar omdat ze wisten dat het een bepaalde kracht uitstraalde. Als je naar de heiligen kijkt in de bijbel hadden de meesten lang haar, zoals het verhaal over Samson en Delilah. Samson was de sterkste man op aarde en Delilah was benieuwd hoe dat kwam. Ze verleidde hem en Samson deelde zijn geheim met haar dat zijn kracht in zijn “locs” zat. In zijn slaap knipte Delilah zijn haar af en zo raakte hij zijn kracht kwijt. Ik vind dit voorbeeld heel tekenend voor de diepere betekenis van haar.

Ik ben van mening dat het spirituele leerproces begint bij zelfacceptatie en zelfliefde. Zelf de keuze maken om niet meer te willen handelen naar wat men van jou zal denken. Meer vanuit jezelf  spreken en dat aan de buitenkant laten zien. Vanuit dit oogpunt, samen met de voor mij diepe betekenis van het haar, coach ik mensen om het accepteren van natuurlijk haar en het behandelen van het haar te vergemakkelijken. Daarnaast help ik met het herstellen van beschadigd haar en het stimuleren van de groei.

Love,

Jahél Tam
The Natural Hair Doctor